‘Symboliek in de Kunst’ door Duttje Huitema op woensdag 20 maart 2019

Vanaf de vroege beschaving maakte de mens groepsportretten. Denkt u maar aan de afbeeldingen in de grafkelders van de Egyptenaren. Of ‘De heilige Maagschap’ uit het atelier van Geertgen tot Sint Jans (1495). Een onbekende meester uit Lille vervaardigde eveneens een ‘Heilige Maagschap’. Rembrandt en Abraham van der Tempel schilderden een musicerend gezelschap; met een andere betekenis.

Hoe is dit te verklaren? De leer van de symboliek kan u helpen dat raadsel op te lossen.

In een lezing met diverse voorbeelden van groepsportretten laat kunsthistorica Drs. Duttje Huitema u zien hoe fascinerend de symboliek in de schilderkunst is. U gaat op reis door de tijd, van de middeleeuwen tot heden en ontdekt de betekenis van zowel religieuze als wereldlijke kunstwerken.

Duttje Huitema heeft een passie voor kunst en cultuur. Vanuit een achtergrond in het toerisme is zij op latere leeftijd kunstgeschiedenis gaan studeren. In 2011 studeerde zij af aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar Vlaamse Wandtapijten uit de pre-renaissance. In dit onderzoek stond de opdrachtsituatie centraal, naast de kruisbestuiving die er heeft plaatsgevonden tussen Vlaamse ontwerpers en Italiaanse opdrachtgevers. Na het doctoraalexamen heeft Duttje in 2012 de Educatieve Master aan het ICLON te Leiden voltooid. Haar bureau LIA – Lady In Art werd in 2012 opgericht.

De zaal Residentie de Roskam achter Restaurant Loetje, Hoofdstraat 26 te Gorssel is om 19.30 uur open. Belangstellende niet-leden zijn welkom. Zij betalen € 10,-

Voor meer informatie zie www.gorsselsekunstkring.nl en www.ladyinart.nl

gkk 1   gkk 1   gkk 1